Volkswagen bo moral plačati odškodnino kupcem

Karlsruhe, 25. maja (STA) - Volkswagen bo moral plačati odškodnino kupcem, ki so bili prizadeti v aferi dieselgate, je danes odločilo nemško vrhovno sodišče. Če pa bodo kupci želeli vrnitev kupnine, bodo morali upoštevati tudi amortizacijo avtomobila glede na prevožene kilometre, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odločilo sodišče s sedežem v Karlsruheju.

Nemško vrhovno sodišče je odločalo o tožbi Herberta Gilberta iz dežele Porenje-Pfalško, ki je skušal doseči povračilo od Volkswagna za rabljen avtomobil, ki ga je za 31.500 evrov kupil leta 2014.

Leto kasneje je prišlo na dan, da so pri Volkswagnu - pa tudi pri drugih avtomobilskih podjetjih - s posebnimi napravami in programsko opremo goljufali pri testiranju izpušnih plinov, da bi tako zadostili strogim okoljskim standardom. Skupaj naj bi tovrstno programsko opremo imelo okoli 11 milijonov Volkswagnovih vozil.

Po razkritju škandala se je Volkswagen soočil s številnimi tožbami in zahtevki za izplačilo odškodnin in vračilo kupnin za avtomobile. Samo v ZDA je Volkswagen za kazni, odškodnine in stroške popravil po izbruhu afere doslej plačal že več kot 30 milijard evrov.

Za tožbo proti Volkswagnu so se odločili tudi nekateri slovenski kupci njihovih dizelskih vozil. K skupinski tožbi, ki jo je leta 2018 prek nemške družbe Financialright vložila Zveza potrošnikov Slovenije, je pristopilo 6024 slovenskih potrošnikov. S tožbo zahtevajo povrnitev kupnine za vozilo v zameno za njegovo vračilo.

Zdaj je Volkswagen prvi dokončen pravni poraz utrpel tudi v domači Nemčiji. Nemško vrhovno sodišče je potrdilo sodbo deželnega sodišča iz Koblenza in potrdilo odgovornost proizvajalca za odškodnino kupcem.

Razsodba bo verjetno vplivala na več deset tisoč kupcev Volkswagnovih dizelskih avtomobilov. V postopku je še okoli 68.000 zasebnih tožb, ki so jih vložili kupci dizelskih volkswagnov.

Sodnik Stephan Seiters, ki je vodil sodni senat, je v obrazložitvi sodbe izpostavil, da je Volkswagen "dolga leta sistematično na trg dajal vozila, ki so imela take programe, da so omejitve glede izpustov dosegala le pod testnimi pogoji".

In prodaja takšnega vozila tožniku mu je povzročila škodo, kljub temu, da so pri Volkswagnu trdili, da so bili avtomobili uporabni za njihov namen, je utemeljilo sodišče.

A ker bo pri oceni višine škode treba upoštevati tudi amortizacijo glede na prevožene kilometre, bo to nekoliko znižalo stroške podjetja in finančni udarec za koncern. V Volkswagnu so v prvem odzivu na sodbo vrhovnega sodišča že napovedali, da bodo prizadetim kupcem ponudili primerne odškodnine. Zagotovili so, da si želijo zadevo čim prej zaključiti v dogovoru s tožniki, še poroča dpa.

Odškodnine nameravajo izplačati v enkratnih zneskih kot "pragmatično in enostavno rešitev". "Kako visoki bodo ti zneski, pa bo odvisno od posameznih primerov," so pojasnili v koncernu.

"Ta sodba pomeni pravno gotovost za milijone potrošnikov in še enkrat več dokazuje, da tudi velike korporacije niso nad zakonom," pa je sodbo komentiral odvetnik Claus Goldenstein, ki je zastopal tožnika Gilberta.

Gilbert je sicer Volkswagen tožil, ker je želel dobiti povrnjeno polno ceno za sicer rabljenega dizelskega sharana, za katerega je odštel 31.500 evrov. Kot je zatrdil, se je za ta avtomobil odločil prav zaradi okolju prijaznega motorja.

Pri Volkswagnu so njegovo zahtevo zavračali. Poudarili so, da zaradi sporne programske opreme ni utrpel nobene finančne škode, vozilo pa da lahko še vedno vozi. Sporno programsko opremo so poleg tega tudi že odstranili, so utemeljevali.

Deželno sodišče je v trem sporu pritrdilo tožniku in mu prisodilo pravico do vračila kupnine, a zmanjšane za amortizacijo. Prisodilo mu je 25.600 evrov.

Tako Gilbert kot Volkswagen sta se na to sodbo pritožila na vrhovno sodišče. Gilbert je hotel doseči vračilo polne kupnine, Volkswagen pa je vztrajal pri svojem. Vrhovno sodišče je zdaj potrdilo sodbo deželnega sodišča in postavilo pomemben presedan tudi za ostale podobne primere.

Volkswagen je sicer konec aprila dosegel poravnavo z zvezo nemških potrošniških organizacij VZBV. Okoli 260.000 kupcem njegovih dizelskih vozil bo plačal med 1350 in 6527 evrov, kar ga naj bi skupaj stalo okoli 830 milijonov evrov. Posameznikom sicer še vedno ostane možnost zasebne tožbe.