Aplikacija za obveščanje oškodovancev kaznivih dejanj o postopku zoper osumljenca

Ljubljana, 01. aprila (STA) - Od danes lahko žrtve in oškodovanci kaznivih dejanj v posebni aplikaciji preverjajo, v kateri fazi je predkazenski postopek zoper domnevnega storilca. Na voljo ne bodo osebni podatki osumljenca, temveč informacije o tem, ali je kaznivo dejanje vneseno v sistem, ali je preiskava še v teku in ali je podano poročilo ali kazenska ovadba na tožilstvo.

Oškodovanec v zahtevana polja vpiše svoje podatke in iz uradnih evidenc policije prejme samodejno obvestilo. Med osebnimi podatki, ki jih bo moral oškodovanec vnesti, so ime in priimek, EMŠO, elektronski naslov in datum naznanila kaznivega dejanja. Dodana so tudi polja za neobvezne podatke, kot so naslov oškodovanca, telefonska številka in kratek opis kaznivega dejanja, so pojasnili na policiji.

V obvestilu, ki ga bo oškodovanec prejel, pa ne bo osebnih podatkov osumljenca ali konkretnih podatkov o postopku, ki bi omogočali zlorabo. Prosilec bo zato moral za več podatkov neposredno zaprositi institucijo, ki vodi postopek, torej policijo ali pristojno okrožno državno tožilstvo.

Kot pravijo na policiji, so pri pripravi spletne aplikacije sledili načelom in normativom, ki veljajo za delo z oškodovanci kaznivih dejanj in žrtvami nasilja. Oškodovanci bodo lahko do podatkov o postopku dostopali kadarkoli, aplikacija pa bo hkrati zmanjšala administrativno obremenjenost policistov in kriminalistov na terenu.

V aplikaciji je tudi povezava na brošuro z naslovom Ko postanem žrtev kaznivega dejanja, v kateri si lahko oškodovanci preberejo o pravicah, ki jih imajo kot žrtve kaznivih dejanj.